Референдумът е шанс за действаща пряка демокрация в България

Любена Нинова, Георги Илиев от ИК "Гласувай без граници" в "Часът на Милен Цветков" по НОВА ТВ.
Любена Нинова и Георги Илиев

Референдумът е шанс за действаща пряка демокрация в България – това заяви Георги Илиев, член на ИК “Гласувай без граници” в предаването “Часът на Милен Цветков” в ефира на Нова Телевизия.

“Няма провален референдум, всеки референдум е легитимен. Друг е въпросът е дали той ще стане задължителен за изпълнение от парламента. Ние виждаме в този референдум шанс, гражданите да посегнат и лека да разбият това статукво. Това е причината, поради която партиите на статуквото не участват в него.
Има политици, които открито призовават да не се гласува на референдума. Аз бих казал обратното: Ако не ви харесват политиците ни, излезте и гласувайте за себе си, за гражданите, на референдума” – пояснява Илиев.

“Изключително важно е колкото се може повече българи да гласуват в неделя на референдума” – допълва Любена Нинова , също член на ИК “Гласувай без граници”.

“В крайна сметка, толкова рядко имаме възможност да изразим нашия глас, какъв по-добър шанс от това да гласуваме на референдума. Повечето хора изразяват желание да подкрепят електронното гласуване, но има и не малка част от хората, който дори не знаят че ще има референдум. Партиите умишлено не агитират за или против референдума, защото нямат полза от него”, пояснява Нинова.

“Последното проучване показва че над 77% от хората, покрепят електронното гласуване. А също така и че 49.3% от гласуващите на изборите ще участват и на референдума. Което значи, че сме на крачка от  пълен успех. Още малко ни трябва и ще стане чудото” – завършва Георги Илиев.

Вижте цялото видео:

One Comment