Доброволците Лилия и Росен от София

Запитвали ли сте се какво Ви мотивира? Какво Ви движи напред? Малко вяра, малко надежда, малко желание за промяна? Поне това са причините, които ни споделят нашите доброволци, които са по-скоро наши съмишленици в обща кауза. Електронното гласуване по интернет и по-скоро възможността да заявим гласа си чрез референдум и да покажем, че нещо зависи от нас.

Днес Ви представяме Лилия Божинова и Росен Стоянов, които помагаха на нашата кампания в София.

Лилия Божинова на информационна кампания пред "Арена Армеец" София
Лилия Божинова на информационна кампания пред “Арена Армеец” София

Лили е на 26 години и е счетоводител. По нейните думи сме я спечелили с послания, в които тя дълбоко вярва „гражданска инициатива”, „референдум”, както и възможността да срещне нови хора, с които споделя общи ценности: „Водя се и от фразата на Ганди: „Бъди промяната, която искаш да видиш в света!”. Винаги съм вярвала, че аз съм началото и с моята малка помощ или пример мога да допринеса за по-добро бъдеще. Искам за България много неща – демокрация, свобода, равноправие, ефективност, просперитет. Електронното гласуване за мен е възможност. Да мога утре да гласувам от вкъщи. Онзи ден се сетих за това как допреди 50-100 години дядо ми е използвал основно своето магаре за придвижване от едно село до друго. Сега това ни се струва далечно и времеемко. Утре моите деца ще се дивят как така ние не сме гласували електронно. За тях това ще е даденост.”

За Лили референдумът на 25.10.2015 е едва половината път, защото предстои дебат по избиране на технология и изпълнение на цялото задание, когато е изключително важно да участва гражданското общество. Тя разбира, че това поражда и естествен страх сред колебаещите се: „Бих искала да ги призова – ако се страхувате, че даден процес няма да протече коректно, следете го и окажете контрол. Ваше право е!  Лили среща различни хора по време на кампанията. Една малка част знаеха с подробности, други, които не бяха чули, но се интересуваха. Има и такива, които неангажирано подминават. Но има и такива, които с любопитство се връщаха с крачка назад като чуеха информация или референдум: „И благодаряха. Това беше и моята награда за отделеното време. Чувствах се страхотно в тези моменти. Сякаш разпръсквахме светлина в цялото това пространство, където единствени провеждахме информационна кампания. Всички тези хора видимо променяха отношението си, когато просто им разкажеш подробности, които до сега никой не е коментирал с тях и се чустваха благодарни, че някой го грижа те да направят информиран избор в деня на референдума.”

Росен Стоянов, на информационна кампания ул. Витошка, София
Росен Стоянов, на информационна кампания ул. Витошка, София

Росен е на 35 години. Завършил е философия и история. Живял е в Гърция и Холандия. В момента търси възможности за докторантура. Вярва в значението на хуманитарното образование за изграждането на активно гражданско общество. При нас го води убеждението, че кампанията в подкрепа на електронното гласуване е стъпка към увеличаването на възможността на отделния човек да участва в управлението, съществен елемент от ролята ни граждани: „ За мен кампанията Д@ на електронното гласуване е стъпка към увеличаването на възможността на отделния човек да участва в управлението. Също така подобна инициатива е пример за гражданска активност, която в условията на апатична социална среда, каквато за съжаление е тази в страната, заслужава подкрепа.”
Според Росен въвеждането на електронния вот по интернет ще доведе до увеличаването на избирателната активност и оттам на легитимността на системата. Също така ще увеличи възможността хората да гласуват по своя преценка, свободно от натиск. Неговите впечатления от хората, които среща на улицата по време на кампанията той обобщава така: „Струва ми се, че българите сме недоверчиви към всякакви безкористни инициативи, така, че при първия ми контакт с хората на улицата първата ми цел бе да премахна всякакво подозрение, че се стремя да им “продам” нещо – дали продукт или партия, и че срещата ни всъщност може да им е от полза. Така, виждайки че немалко от тях не знаеха или бяха забравили за референдума, поставях акцент повече върху важността да се участва – възприемайки листовката като възможност да се информират за референдума, мнозина я взимаха с интерес.”

Благодарим на Лили и Росен, че ни припознаха и като тяхна инициатива.

ИК “Гласувай без граници”