Иво Мирчев: Депутатите са пасивни по въпроса за електронното гласуване

ivo-mirchevВъвеждането на електронното гласуване, подкрепено на референдума през октомври миналата година, ще бъде сред приоритетите на новия политически сезон.

Пред “Хоризонт” в предаването “Преди всички” Иво Мирчев от инициативния комитет “Гласуване без граници” коментира, че пасивността на депутатите по въпроса е притеснителна:

В предизборната кампания всички много открито агитираха за това да се гласува електронно. В момента, в който влезе в Народното събрание, се вижда едно отдръпване. Не се бърза да се заяви на гражданите, а това, което ние искаме, е много ясно. Внесохме в Народното събрание проект на решение, което е със съвсем ясни и прости неща – конкретни срокове, създаване на комисия, която да подготви необходимите нормативни промени и съвсем ясни срокове за тяхното прилагане, за първи пилотен проект. Това са неща, от които в момента явно депутатите по някаква причина бягат и в Народното събрание няма ясна позиция, като изключим може би Реформаторския блок – за това искаме ли ние в България електронно гласуване или не.

Интервюто на Силвия Великова с Иво Мирчев можете да чуете от звуковия файл тук.