Ивайло Рачин от Бургас: Електронното гласуване ще усили усещането ни за общност

Ивайло Рачин, Бургас
Ивайло Рачин, Бургас

По време на кампанията с нас се свързаха много граждани от страната. Готови да ни помогнат, да организират пунктове и да говорят с хората на различни места за смисъла и значението на референдума и електронното гласуване по интернет.

Днес представяме двама от тях – Ивайло Рачин от Бургас. Павлин Петков живее в Лондон, но ни помогна докато си беше в България като разнесе информация в Стара Загора и малките населени места в областите Стара Загора и Бургас.

Ивайло е завършил Информатика и в момента се занимава с консултации по Европейски програми. Решава да се включи в кампанията в Бургас, защото вярва в ползите и предимствата на електронното гласуване. За него най-важният ефект е разширяване базата на гласоподавателите: “Това води след себе си намаление на контролирания вот. Ще доведе и до приобщаването на българите в чужбина и усилване на усещането за общност. Също така ходенето за гъби и риба ще престанат да бъдат оправдание”.

Реакциите на хората на улицата са разнообразни, но най-голямото удовлетворение е като успееш да убедиш скептиците: “Още помня един от тях, който минавайки покрай мен на дълго и широко ми обясняваше колко до какви проблеми и главоболия ще доведе електронното гласуване, а след 20 минути се върна обратно и специално се отби да ми стисне ръката и да ми каже, че е размислил и си е променил мнението благодарение на моите аргументи. Трудно ми е да преценя колко хора съм убедил, но предполагам, че не са малко. Разговарях с много хора, раздадох много брошури. Каквото и да се случи, ще имам известна утеха, че съм допринесъл с каквото мога. Всъщност това е и основният смисъл.”

Павлин Петков е на 42 години от Стара Загора, завършил електро-машинно инженерство. От 1999г. работи в Лондон. При нас идва, защото за него е важно електронното гласуване. Именно заради факта, че ще може да гласува по всяко време, без да си губи личното време и да ходи до секция в Лондон, особено събота и неделя, когато постоянно се правят ремонти в големия град. По време на кампанията среща различни хора: “Имаше хора, които не знаеха, че има референдум. Имаше и такива, които знаеха, но не и за какво. Имаше и много незаинтересовани. Надявам се да прочетат повече и да се заинтересоват. Най-важното е да гласуват”.

За нас помощта на нашите доброволци е безценна.

Благодарим на Ивайло и Павлин.

ИК “Гласувай без граници”

One Comment