Електронният вот бе подкрепен от правната комисия

На 19 януари 2016 г., на редовно заседание правната комисия към 43-ото Народно Събрание даде ход на „електронното дистанционно гласуване“! Решението предстои да влезе в пленарна зала:

 

  • На първо четене – до края на февруари 2015 г.
  • На второ четене – до края на април 2015 г. Защо казваме „да бъде прието“? По време на кампанията преди референдум 2015 г., повечето парламентарни групи се обявиха „ЗА“ дистанционното електронно гласуване: ГЕРБ, ДПС, РБ, АБВ, ПФ и БДЦ. Ако по време на гласуването те отстоят своята позиция, стартът на промените в Изборния кодекс ще бъде даден. Част от депутатите са песимистично настроени и очакват електронното гласуване да стане факт едва след 3 години, като причина за това според тях са изработването на надеждна система и достатъчен период за тестването й.

Ние от ИК „Гласувай без граници“ очакваме Народното събрание да гласува всички нормативни промени, обвързвайки електронното гласуване през интернет с влизането в сила на Закона за електронната идентификация. В рамките на 12 месеца може да се проведе първият пилотен проект с електронно гласуване.

ИК “Гласувай без граници” е готов да окаже експертна помощ при внасяне на нужните нормативни промени. На ход са депутатите.

One Comment