Електронното гласуване не решава нищо и трябва да се въведе незабавно

twitpic-1http://yurukov.net

През 2009-та по вече несъществуващата Re:TV изказах мнение, че не му е времето да въвеждаме гласуване през интернет. Тогава доразвих тезата си в тази статия, под която се получи доста широка дискусия за и против.

Пет години по-късно българският нет не е същия. Броят българи в мрежата, използването на електронни услуги, интернет банкиране и прочие са все още под средното за Европа, но се увеличиха значително. Определено смятам, че електронното гласуване е възможно и нужно на този етап. Добър пример за подобен успешен проект е преброяването през интернет преди 3 години. Разбира се, техническите аспекти и доверието в самата система все още стоят на дневен ред и могат да се решат единствено с прозрачна процедура при избор на доставчик и надежден одитор. Не това в въпросът обаче.

Доста се изговори в последните дни как с електронното гласуване ще се увеличи купуването на гласове, изборните измами или директно ще бъде подменен вота. Последното е теоретично възможно и при нормалното гласуване и единствено общественият надзор е гаранция това да не стане.

Въпросът с контролирания вот и купуването на гласове е малко по-сложен. Електронното гласуване наистина може да ги улесни, но ако говорим честно, надали ще има някакво увеличение. Причината е, че който е могъл да си продаде гласа до сега, го е направил. По същата логика трябва да забраним интернет, защото някой е измамен по мейла. Ако разчитаме на стереотипите, тези, които биха гласували online, надали биха си продали гласа. Подобни притеснения имаше и когато въведоха електронната регистрация за изборите в чужбина. Предполагаше се, че в Турция заявленията ще скочат в пъти. Промяна обаче нямаше – там подадоха същата бройка с ръчно попълнени писма, докато навсякъде другаде масово използваха електронния формуляр. Това е доста показателен пример и очаквам същото да се случи с online вота.

Истината е, че с промяна на технологията на гласуване не може да се решат проблемите на изборната система. Те се дължат не толкова на дупки в нормативната уредба, колкото на особености на политическата и социалната ни среда. Това, което електронното гласуване може да направи обаче, е да обезцени тези гласове. Голямото обещание е увеличаване на активността. Определени партии се притесняват, че то ще е само сред младите, но преброяването показа сериозно online участие сред хората между 40 и 50. Българите в чужбина също ще могат да гласуват много повече или поне онези, които се връщат по-често в България и ще си вземат кодовете (*). При над 1.2 милиона зад граница с 10% активност до сега, ще е интересно до колко може помогне дистанционното гласуване.

Ако опитът ни учи на нещо, то това е че единственият ефект на изборите online може да бъде увеличената активност и обезценяване на измамите. Колко силен ще е този ефект е сложно да се каже. Навярно това е и причината да има такава съпротива от страна на старата гвардия в политиката. Напълно подкрепям тази точка от предложението на президента. Мажоритарния вот е сложен въпрос и тема на друг разговор. Въпросът за задължителното гласуване възприемам като просто притурка, която да бъде отхвърлена затваряйки веднъж завинаги темата.